Bahaya Bedak Talkum Kepada Ibu dan Anak Perempuan

loading...

ALERT buat Ibu ayah yang ada & mengandungkan anak perempuan.
Ambil tahu... ia penting untuk masa depannya.
Sihat atau tidak rahim seseorang wanita banyak bergantung seawal kelahirannya lagi.
Anak anak perempuan mudah dijangkiti kuman di faraj apabila meletakkan bedak direct ke bahagian sulitnya.

Baca Ulasan Kementerian kesihatan Terhadap Bedak Talkum Johnson&Johnson

Bahan utama nak buat bedak talkum ni ada magnesium silicate hydroxide yang kita kenal sebagai talc, mengandungi bahan beracun yang zarahnya menyebabkan tumor dalam ovari dan paru paru. - (Pendedahan Persatuan Pengguna Pulau Pinang - 2009).
Walaupun benda ni dah didedah lama, but still ada parents yang masih gunakan talkum dengan niat 'mewangikan' anak, finally anak disahkan kanser sebab kita =(
Banyak kajian menemui zarah zarah talc dalam tumor ovari wanita disebabkan mereka kerap menyapu bedak talkum pada alat sulit. Zarah talc ini boleh sampai ke sistem pembiakan dan terbenam dalam lapisan ovari.
Walaupun pemakaian talkum seminggu sekali di bahagian sulit, tapi ia sudah cukup menambah risiko kanser 36% dan 41% bagi mereka yang memakainya setiap hari. Nauzubillah....
Bukan tu saja, debu putih halus daripada talc yang berterbangan ni boleh disedut bayi dan terdedah kepada masalah laluan pernafasan membengkak dan boleh menyebabkan pneumonia.
Tips MENYAYANGI RAHIM bagi setiap wanita seawal bayi lagi : (Bagi yang sudah memiliki buku 9bulan10hari.. rujuk m/s 79 untuk lebih kenali rahim wanita & cara menjaganya)
❗ Jika ada lelehan @ discharge basuh faraj/wap dengan air garam.
❗ Makan banyak sayur & buah seawal usia 6 bulan lagi hingga dewasa.
❗ Minyak ikan & vitamin C baik utk melawan penyakit rahim.
❗ Check jika ada history penyakit rahim dalam family. Setiap penyakit ada kaitan dengan pengaruh baka & 10% boleh menyumbang kepada puncanya.
❗ Kahwin & hamil ketika usia 20an mencegah ketumbuhan fibroids & adenomyosis.
❗ Tangani stress pada diri.
❗ Elakkan makan junk food & fast food - ia bukan saja boleh menyebabkan kegemukkan malah haid yang tidak teratur disebabkan pemakanan & hormone tidak seimbang ini menyebabkan gangguan pada rahim & merosakkannya.
❗ Masa period elakkan keluar rumah pada waktu maghrib & malam.
❗ Nenas baik bagi wanita yang tidak merancang hamil. Nenas berfungsi untuk bersihkan darah kotor di belakang rahim. Sebab tu masa pregnant orang orang tua tak bagi makan nenas. Dia bersifat mencuci.
ILMU Masalah pada rahim yang menjadi punca wanita sukar hamil ada di dalam buku 9bulan10hari, sila rujuk m/s 20-23. Make sure anda tahu keadaan & kesihatan rahim. Ia sangat penting untuk mengelak kanser.
Like & share info & page 9bulan10hari jika anda nak semua wanita selamat dari penyakit rahim.
Jadikan buku 9bulan10hari sebagai sahabat, pendengar & peneman setia anda sepanjang kehamilan & kelahiran..
loading...

0 Response to "Bahaya Bedak Talkum Kepada Ibu dan Anak Perempuan"

Post a Comment