Dato' Vida : Lari Cukai itu Korupsi walaupun Anda Bayar Zakat


Lari Cukai itu Korupsi.
Di antara komen-komen bila Vida kena masuk mahkamah bila tak bayar GST.
1. 'Aida Suhaida' xpelah, biarla die xbyr GST pon..sape yg untung? yg penting die xlupe byr zakat..dan bantu org2 susah. 2,367 Like

2. Penn Rell Org susah2 berniaga...kerajaan sonang2 nk gst...bodoh punyo kerajaan nk mkn hasil titik poloh org.... 1,161 Like

3. Lyna Kamil Dato vida bukan tak mampu byr cukai , tapi dia benci je nak byr cukai.. dia lebih suka taja sesuatu yg dia nampak hasilnya cth gv.. bola sepak kondem dah.. lebih suka derma sedekah anak yatim drpd bg anak razak.. 1,101 Like

4. Muhammad Sulaimy Incometax kena..gst kena..roadtax kena,tol kena,cukai pintu kena..brapa bnyak cuka nak kena byar? tuh blom masuk lgi yg cukai org tak nmpak,bukak kafe nak psang lagu kena byar,nak letak signboard kena bayar,bnyak lah jugak yg kena byar,ko apa tahu macai.. Dok jilat bontot org jee buat ape,, ko gaji 50k bleh laa senyum jee dok ckap org kata bsing psal tax niee.. 

macaibabi
macainajib
palebuto

Komen-komen lain boleh la rujuk gambar. Tak lalu aku nak "copy paste"
____________________________________________________
.
1. Pertama sekali, tolonglah faham, bila dia masuk mahkamah sebab tak bayar GST kepada Kastam, ada 2 kemungkinan:
(a) Dia tak kutip GST daripada pelanggan dan dia tak bayar kepada Kastam. Tapi dalam masa yang sama dia masih jual barang dia dengan harga sama yang ada SST yang telah dimansuhkan.
Or
(b) Dia kutip GST daripada pelanggan tapi dia xdeclare kat kastam. Dia masuk poket dia.
Antara salah satu.
Dengan kata lain dia telah terkutip dan dia 'tersimpan' SST yang telah dimansuhkan.(Kecuali kalau dia ada turunkan harga barang lepas pengenalan GST) ataupun bayaran GST yang telah dikutip daripada pelanggan dia.
Senang kata dia dah caj kau lebih, dia amik duit kau, kau bela dia.
Apakah ketahian ini?
.
.
.
2. "Vida bukan tk mampu bayar, dia bayar zakat, sedekah, anak yatim blabla..dan kalau dia bayar siapa yang untung? "
Yang ni memang bebal, Full stop.
Kenapa aku cakap bebal? sebab kalau dia bayar zakat, sedekah sekian sekian dia akan dapat pengecualian cukai.
TIDAK banyak negara di dunia yang memberikan kelonggaran kepada umat Islam dalam bab cukai. Di Malaysia, undang-undang negara ini menerusi Akta Cukai Pendapatan (ACP) 1967, Seksyen 6A (3) memberikan keistimewaan kepada orang Islam.
Punyalah mesra umat Islam law kat Malaysia ni. Jadi apa lagi kau mau?
Tapi harus diingat, pengecualian cukai bila bayar zakat secara total hanyalah untuk income tax bukannya sales tax/corporate tax/cukai perniagaan(ada limit).
Jadi buat ape ada GST?Siapa untung?
SIAPA UNTUNG KAU KATA?
Yang kau gi hospital singgit, yang kau gi sekolah percuma, yang kau pakai public transport, yang kau masuk IPTA tu apa?
Kau mahukan subsidi, pendidikan murah/percuma, pengangkutan awam kelas A, bagus macam Jepun, Singapura, tapi kau tolak cukai.
Duit untuk semua tu bukan tiba-tiba timbul tengah laut,jatuh dari langit. Duit cukai la bang.
Omputeh panggil tax revenue.
Kalau dah tax revenue kurang sebab ramai kaki evade macam Vida ni, macamana nak buat semua benda tu.
FYI, Salah satu reason Greece defaulted adalah sebab ni, ramai rakyat dia macam Vida, kaki evade tax. (Rujuk Gambar 2)
Kau kata kau taknak Malaysia bankrupt macam negara Greece tapi sekarang kau sokong pula kaki lari cukai macam Vida ni.
Apemende ni der?
.
.
.
.
.
3. GST Malaysia tinggi, kejam, semua benda cukai..
Ini teknik falasi logikal jenis:Red Herring.
Kita sedang bercerita pasal Vida menipu lari cukai. Bukan pasal GST sekian sekian..
Tapi layankanlah jugak.
Wahai sedara, ada 160 negara yang amalkan GST. BANGLADESH yang miskin tu pun ada GST. Bukan 6%. 15% bai. Sekian.(Rujuk Gambar 3-4, Rate-rate GST didunia)
FYI, GST ni la masa untuk kerajaan balas dendam terhadap kapitalis - kapitalis yang lari dari cukai sejak bertahun-tahun lamanya masa kita guna cukai lapuk/rimba SST.
Nah aku quote dari Tax Justice Network (Sapa tak paham boleh google translate),
"Among the ASEAN-5 economies Malaysia ranked fourth with total tax evaded of USD11.2 billion; after Thailand USD25.8 billion, Indonesia USD17.8 billion and the Philippines, USD11.7 billion."
Billion bai.
Berapa banyak cukai/tax dorang dah evade selama ni.
(Rujuk Gambar 5, contoh berapa banyak lari masa 2012)
Siapa yang rugi? kitalah rugi sebab tak dapat revenue tersebut untuk subsidi segala mak nenek keperluan rakyat dan negara.
Cuba-cubalah rajinkan diri google pasal illicit money/shadow economy vs GDP. Mudah-mudahan kau boleh paham sikit.
.
.
.
.
.
4. Kadang-kadang aku tak boleh nak 'brain' orang Malaysia ni, kata benci rasuah/korupsi, tapi kau sokong vida ni tak bayar cukai.
Fahamilah bahawa tak bayar cukai/ tax evasion juga boleh di klasifikasikan sebagai rasuah/korupsi.
FYI, aktiviti Illicit money/shadow economy juga menjadi tanda aras banyak badan-badan anti rasuah di seluruh dunia untuk measure sama ada sesebuah negara itu negara kaki rasuah atau tidak.
Makanya, kalau kau sokong Vida tak bayar/lari cukai, maksudnya kau sekarang sedang bela golongan tersebut dan kau suka Malaysia kena cop sebagai sebuah negara rasuah.
.
.
Lari Cukai itu Korupsi. Titik.







0 Response to "Dato' Vida : Lari Cukai itu Korupsi walaupun Anda Bayar Zakat"

Post a Comment