Anjing Panas. Anjing Pretzel dan Anjing Media




ANJING PANAS, ANJING PRETZEL & ANJING MEDIA

Yang bukan Islam & bukan bumiputera, meh komen sini. Boleh Aku ajar sikit2 supaya faham bahasa , bahasa kebangsaan negara korang ni. Bukan bahasa negara orang lain.
______________________________________
Apa masalahnya sebutan 'hotdog' tukar jadi nama sosej? Makcik Anne pun takde masalah nak tukar, A&W pun tukar. Takdehal.
Terma 'hotdog' ni pun sebutan yang salah orang Amerika sebut dari nama asal dia bahasa Jerman. Orang Amerika dulu2 pun was2 ingatkan ini memang daging anjing.
Kuih epok2 tu korang panggil karipap tak pulak pertahankan nama epok2 tu. Zaman filem hitam putih dulu pun ada orang Melayu koya nak jadi orang puteh. Tapi pelat lidah nak sebut 'f', maka jadilah bunyi Melayu karipap dari 'curry puff'.
Kenapa beriya pertahankan nama 'hotdog'? Kita sedia maklum, orang kita ni koya nak buat jenama bahasa orang puteh.
Bila tengok Conney Dog, Pretzel Dog berjaya.. nanti mula la buat KL Dog, JB Dog, Kota Bharu Dog. Aku tak nampak benda ni sihat dari segi penjenamaan. Aku pro penjenamaan guna Bahasa Melayu, identiti kita. Ye, bahasa nenek korang sendiri.
Orang2 kita yang melenting isu nama 'hotdog' ni masa ada usul nak tukar balik nama Georgetown, Butterworth, Bangsar South atau segala penjenamaan nama tempat yg guna bahasa asing ke Bahasa Melayu , ke nama asal tak pulak dia melenting.
Tak guna punya penyambung warisan.
Pernah dengar Nazri, Marina ni bertempik bila hal2 seumpama ni? Ini pemimpin yang guna nama Melayu ni. Pengetahuan penjenamaan yang mcm ni la buat video iklan melawat Malaysia itu hari ke laut. Apa yang Malaysia ntah dengan iklan tu.
Bila media cilaka ni pusing isu sikit, maka berbondong2lah anjing2 media ni menyalak. Hentam JAKIM. Alasannya ; malu dengan kawan2 bukan Islam gelakkan. Korang yang tak pandai jawab & tak faham.
Biaq pi la bukan Islam ni, diorg boleh makan babi dsb. Apa diorang sibuk hal agama kita? Apa kisah Makcik Anne ada logo halal ke tak? Buaya, biawak, kura2 katak, ular pun diorg makan. Tak payah sijil halal JAKIM pun. Makanlah puas2.
Bang, bukan pasal nama Pretzel Dog tu je sebab tak dapat sijil halal JAKIM. Itu isu yang media cilaka ni pusingkan. Korang berjaya dijadikan anjing media oleh portal2 cilaka mcm ni.
Habis dia salakkan jadi tajuk media kata kena ban. Apa pulak, nak meniaga takde sijil HALAL JAKIM, meniaga je la. Bukan tak boleh. Pengguna Islam jadi was2 & tak beli je.
____________________________
HABIS, KENAPA RESTORAN2 MELAYU NI TAK MOHON HALAL?HARAM LA MAKANAN DIORANG?
Sbb diorg tak fikir nk besarkn bisnes mcm Makcik Anne.
Makcik Anne mintak sijil halal drpd Jakim supaya org tak was2. Ye la, itu sykt bukan Islam yg meniaga makanan.
Serupa Philips keluarkan mentol. Dia tak mintak sijil SIRIM pun lampu tu boleh menyala.Tapi dengan sijil SIRIM, pembeli tak ragu2 dia menyala dgn selamat sbb ada jaminan SIRIM.
Kita masak kt rumah sendiri pun tak payah sijil HALAL Jakim. Kita tau HALAL. Sijil HALAL je takde.
Pakcik Lim pun kalau jual pau, dia kata dia tak buat pau babi kita akan was2. Takkan nak selak dapur dia cari babi, tengok ayam sembelih ke tak.
Tapi lepas dia dapat sijil halal Jakim, kita dah tak payah was2. Boleh melantak pau Pakcik Lim sampai puas.
Makcik Seri kalau nak luaskan bisnes Nasi Lemak dia ke Russia, muslim Russia pun mungkin was2 Makcik Seri ni jual Nasi Lemak lauk babi ke apa. Mana dia tau Makcik Seri ni Islam ke apa. Ye la, mamat Russia ni pi Bali jumpa muka ala2 Melayu jual babi golek.
Maka Makcik Seri yang bijak ni pun mohon sijil halal Russia ( kalau ada, aku tak tahu ) tak pun sijil halal JAKIM, Maka tak payah lah mamat Russia ni was2.
___________________________
PENGGUNAAN LOGO HALAL
Ada plak orang kita ni yang sindir2 Hush Puppies kena tukar nama. Kedai haiwan peliharaan pun kena tukar nama.
Fahamkan la dulu penggunaan sijil halal JAKIM ni. Whiskas kalau ada logo halal, maka korang boleh la pegang makanan kucing tu tanpa was2. Tak payah belek baca isi kandungan dia ada babi 2 ekor ke ramuan dia.
Esok lusa ni ada yang menganjing suruh makan Whiskas plak.
Binatang tak tertakhluk pada hukum halal haram. Kita yg Islam ni yang kena jaga. Kucing ko nak makan babi, biar la dia. Kita ni yg kena pastikan halal haram untuk kita.
________________________________
PENIPUAN LOGO HALAL
Sijil halal JAKIM ni penting. Ada je peniaga bukan Islam yang menipu logo supaya orang Islam beli. Ye la, pengguna kat Malaysia ni lebih separuh beragama Islam. Itu pasaran yg besar. Diorg meniaga kenala ada untung. Tak untung, diorg balik la kampung.
Disebabkan prosedur ketat JAKIM untuk dapatkan sijil halal, maka diorg pun buat logo ala2 logo halal JAKIM, tapi tulis suci bersih la apa benda lah.
Maka kita yang ambik endah tak endah benda ni, termakanlah babi.
____________________________________
TU NAMA2 KUIH, MAKANAN & POKOK2 YANG ORANG MELAYU BAGI NAMA TU MACAM MANA?
Kita boleh nampak orang2 kita sekali lagi dijadikan anjing media dengan sogokan isu hal nama buah mata kucing, kuih taik itik, kuih telinga keling dsb.
Sekali lagi, ini semua halal. Isi dia halal. Kita akan berdepan isu sijil halal je satu masa nanti dengan badan2 agama halal dari negara lain ikut prosedur masing2. Ikut prosedur kita, takde hal. Kita sedia maklum ini halal. Ini kuih nenek kita, pokok kita. Warisan tanah yang kita pijak ni. Warisan tamadun Melayu.
DI MANA BUMI DIPIJAK, DI SITU LANGIT DIJUNJUNG.
Itulah cara orang kita bagi nama. Kuala ni berlumpur, jadi nama Kuala Lumpur. Ada banyak batang berjuntai kat sungai ni, jadi Batang Berjuntai.
Bab2 ni tak nak jaga pulak. Kena tempik sikit dengan yang bukan Islam, yang bukan bumiputera tentang hal warisan kita sendiri kita dah menggelabah.
Nama 'hotdog' tu jugak kau salakkan. Yang kelakarnya, golongan kita yang terpelajar, peguam2 doktor2 dsb pun menyalak hal ni.
Tak payah sembang nak pertahankan agama , bangsa & negara kalau bahasa kita yang guna lidah & tangan je kita tak mampu nak jaga.
Aku harap JAKIM bertindak bijak dengan saman media2 pusing ni.
KAN ELOK KITA2 NI BANGKIT PERTAHANKAN HAL2 BERKENAAN PENJENAMAAN BAHASA NENEK MOYANG KITA YANG MAKIN KRITIKAL NI. INI, TERMA HOTDOG TU YANG KORANG SALAKKAN. - Islah Wahyud

0 Response to "Anjing Panas. Anjing Pretzel dan Anjing Media"

Post a Comment