Pelik Kenapa Ramai Orang Makan Biskut Sembahyang Orang Cina, Tahukah Anda Bahan-bahanya

loading...

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh 

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم  

Segala puji bagi Allah, Rabb sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat. 

Sahabat yang dirahmati Allah,    
Tanyalah Ustaz Siri 55 adalah menjelaskan persoalan hukum makan buah-buahan dibuat semnahyang oleh bukan Islam, isteri masuk syurga tanpa suami, wanita menjadi imam. tiada paksaan di dalam agama dan ada niat nak masuk Islam. 

331. Soalan : Saya nak tanya kalau ada kuih-kuih atau buah-buahan yang orang cina sembahyang boleh tak kita orang muslim makan? Terima kasih.

Baca Juga Pejelasan Daripada JAKIM Mengenai Biskut Ini

Jawapan : 

Setiap barang makanan atau buah yag telah dijadikan sebagai bahan pemujaan di situ telah menjadi makanan jin kafir dan syaitan. Walaupun nampak darisegi zahirnya seperti biasa hikikat sebenarnya barang tersebut telah di cemari dengan gelombang yang buruk dan kotor (daripada jin kafir dan syaitan) jika kita makan dikhuatiri gelombang buruk dan kotor itu masuk ke dalam badan kita menjadi darah daging kita maka memudahkan jin kafir dan syaitan menggoda kita. Oleh itu jauhilah semua barang yang telah dijadikan bahan pemujaan oleh orang musrik . Makan dan minulah barang yang halal dan baik yang ada di sekeliling kita.      
   
Barang itu dah jelas menjadi pemujaan iblis , jin atau syaitan. Air minuman yang terdedah Nabi SAW suruh tutup jika nak tidur waktu malam kerana dikhuatiri syaitan akan melakukan sesuatu keatas air kita, inikah pula barang makanan yang dijamu untuk syiatan lepas itu kita makan sisi makanan tersebut maka suatu yang buruk dan kotor. Imam An Nawawi berkata: "Para ulama' menyebutkan beberapa faedah dari perintah menutup makanan dan minuman, di antaranya yang ditegaskan pada hadis-hadis ini, iaitu:

1. Menjaganya (makanan dan minuman) dari syaitan, kerana syaitan tidak dapat menyingkap penutup makanan dan minuman sekali pun hanya dengan sebatang lidi.
2. Menjaganya dari wabah yang turun pada satu malam di setiap tahun.
3. Menjaganya makanan dan minuman dari terkena najis dan kotoran.
4. Menjaganya dari berbagai serangga dan binatang melata, kerana bisa saja serangga jatuh ke dalam bejana atau geribah, lalu ia meminumnya, sedangkan ia tidak menyedari kehadiran serangga tersebut, atau ia meminumnya pada malam hari, (sehingga ia tidak melihatnya) akibatnya ia terganggu dengan binatang tersebut." 

Imam An Nawawi juga menjelaskan bahawa syari'at menutup makanan dan minuman bukan hanya berlaku pada malam hari, akan tetapi juga berlaku pada siang hari, berdasarkan keumuman teks hadis di atas.

Dalam hadis lainnya, Jabir bin ‘Abdillah radhiallahu anhuma berkata: Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:

إِذَا كَانَ جُنْحُ اللَّيْلِ أَوْ أَمْسَيْتُمْ فَكُفُّوا صِبْيَانَكُمْ فَإِنَّ الشَّيْطَانَ يَنْتَشِرُ حِينَئِذٍ فَإِذَا ذَهَبَ سَاعَةٌ مِنْ اللَّيْلِ فَخَلُّوهُمْ وَأَغْلِقُوا الْأَبْوَابَ وَاذْكُرُوا اسْمَ اللَّهِ فَإِنَّ الشَّيْطَانَ لَا يَفْتَحُ بَابًا مُغْلَقًا وَأَوْكُوا قِرَبَكُمْ وَاذْكُرُوا اسْمَ اللَّهِ وَخَمِّرُوا آنِيَتَكُمْ وَاذْكُرُوا اسْمَ اللَّهِ وَلَوْ أَنْ تَعْرُضُوا عَلَيْهَا شَيْئًا وَأَطْفِئُوا مَصَابِيحَكُمْ

“Bila hari telah senja laranglah anak-anak keluar rumah, kerana ketika itu syaitan berkeliaran. Dan bila sudah masuk sebahagian waktu malam maka biarkanlah mereka. Tutuplah pintu dan sebut nama Allah, kerana syaitan tidak dapat membuka pintu yang tertutup (dengan menyebut nama Allah). Tutup semua kendi kalian dengan menyebut nama Allah dan tutuplah bejana kalian dengan menyebut nama Allah, sekalipun dengan membentangkan sesuatu di atasnya, dan padamkan lentera kalian (ketika hendak tidur).” (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

Rasulullah SAW. pernah bersabda, “Tutuplah bekas makanan dan minuman kamu pada malam hari. Setiap tahun ada satu malam yang padanya diturunkan wabak. Tidak akan lalu (melintasi) wabak itu ke atas bekas makanan atau minuman yang tidak ditutup kecuali ia (wabak) masuk ke dalamnya.” (Hadis Riwayat Muslim)

Perkara yg jelas bukan kurafat kerana barang pemujaan adalah perkara yang perlu dijauhi oleh umat Islam. Jika dah makan bertaubatlah kepada Allah SWT jangn mengulagi lagi perkara tersebut.

Firman Allah swt dalam surah Al-An’am : 121 :

وَلا تَأْكُلُوا مِمَّا لَمْ يُذْكَرِ اسْمُ اللَّهِ عَلَيْهِ وَإِنَّهُ لَفِسْقٌ


“Dan janganlah kamu memakan binatang-binatang yang tidak disebut nama Allah ketika menyembelihnya. Sesungguhnya perbuatan yang semacam itu adalah suatu kefasikan”. Dalam ayat ini jelas larangan daripada Allah SWT memakan sembelihan yang tidak disebut nama Allah atau sebelihan itu di buat untuk pemujaan kepada jin atau syaitan. Boleh di kaitkan juga makanan yang lain berupa buah-buahan , coklat, gula-gula, kuih bulan dan sebagainya kita makan adalah hasil daripada sisi dibuat pemujaan kepada iblis, jin dan syaitan. Kita bukan berada di dalam keadaan darurat masih banyak lagi makanan yg boleh kita makan kenapa nak makan juga makanan hasil daripada sisi penyembahan orang kafir kepada tuhan mereka?
loading...

0 Response to "Pelik Kenapa Ramai Orang Makan Biskut Sembahyang Orang Cina, Tahukah Anda Bahan-bahanya"

Post a Comment