Pakai Helmet Dengan Visor Gelap Pun Boleh Kena Saman?



PAKAI HELMET DENGAN VISOR GELAP PUN BOLEH KENA SAMAN?


Sejak akhir-akhir ini semakin banyak sekatan jalan dilakukan pihak berkuasa terutama sempena Ops Warta bagi mengesan pesalah jalan raya yang liat membayar

Malaysian Easy Riders United (ERU) Forum



Title: Kena saman JPJ guna lane kereta di highway
Post by: Mdjef on 06 June 2012, 02:30:36 AM


Ni nak berkongsi pengalaman i yang disaman JPJ baru2 ni di tol batu 3 federal hway hala ke subang. Ceritanye begini, i seperti biasa samapai je ke tol, akan ikut lorong paling kiri sebab lorong tu bebih luas dari yang lain. Selepas saja i lepas tol tu, jpj yg set roadblock tepi tol tu terus tahan i dan saman i kerana gunakan lorong kereta di hway.

I bagitahu dia bahawa JKJR dah sarankan pemilik motor 250cc ke atas harus pakai lorong kereta dan artikel keluar di paper 2-3 bulan lepas. Alasan yang diberi pegawai tu ialah saranan tu belum dijadikan undang2 lagi. Beliau kata selagi hway tu sediakan lorong motor, kita harus ikut lorong motor juga. Kebetulan minggu tu bila i baca new sunday time cbt column ada pembaca yg tanya boleh ke die bawa motor besar di lorong kereta hway Kesas dan reporter tu kata ok. I pon tulis kat reporter tu kenapa i pulak disaman sedangkan die kata ok je untuk motor besar.

Minggu berikutnya di balas soalan saya setelah die check dengan JPJ. Alasan jpj ialah kalau kita ikut lorong kereta dekat tol, ia akn ganggu sensor palang tol. I setuju dengan alasan tu tapi pihak pengurusan tol harus buat satu lencongan masuk lorong motor sebelom/selepas tol kan. I kaji balik kalau i nak masuk lorong motor untuk mengelakkan palang pondok tol tu, i harus masuk di simpang stadium shah alam yang jarak 1-2 km dari tol bt 3 tu. Kalau untuk orang yang tidak biasa dengan jalan sana, sudah pasti akan terlepas motor entry point tu dan terus ke tol plaza dan terus dijadikan mangsa saman atas undang2 yang keliru tu.

So kepada sesiapa yang ada pengalaman disaman guna lorong kereta tu, boleh la kita kongsi pengalaman di sini.


Title: Re: Kena saman JPJ guna lane kereta di highway
Post by: iMarkyMark on 06 June 2012, 03:10:11 AM


Sebab tulah utk avoid semua problem ini saya biasa pakai lorong motor je. Sehinggalah dah jadi undang2 baru selamat takkan disaman.


Title: Re: Kena saman JPJ guna lane kereta di highway
Post by: did on 06 June 2012, 04:56:04 AM


Patut War Warkan Attitude yang BERKUASA, complain jer, kan ade Govt Transformation Plan! Tanya JPJ pada public forum pasal Keselamatan Penunggang Motorsikal atau Sensor Palang Tol lagi penting! Siapa Patrol Motorcycle lane untuk mencegah Mugging dan barang yang membuat tayar pancit? Kalau ade rondaan, what is the frequency and proof? Tunnel2 di lorong Motor properly Maintained and lighted tak? Sekarang govt have to answer Public questions nih, election dah dekat!


Title: Re: Kena saman JPJ guna lane kereta di highway
Post by: badhh on 06 June 2012, 05:36:10 AM


Dulu perasan kat Putrajaya laluan motor utk 250cc ke bawah...yg besar dr tu boleh ikut laluan kereta. Tp baru ni lalu mcm dah x de je sign tu..


Title: Re: Kena saman JPJ guna lane kereta di highway
Post by: Mdjef on 06 June 2012, 07:22:32 AM


i memang setuju ikut lane motor kalau lane moto selamat digunakan. Ni pengalaman i masa ride ke rawang dari shah alam ikut guthrie hway lorong motor dengan kelajuan standard 100-110kmh. Permukaan jalan yg tak rata tu seolah olah jadi motor i melambung macam naik kuda dan nyaris2 hilang kawalan. Kalau motor kita dah cecah 200kg berat dan melalui jalan yg x rata/beralun, inilah kesannye. Kalau kita terbabas kat lorong motor, silap2 motor kita kena hijack org lain sebab lorong motor sana mmg x ramai yg guna pun. Pada pendapat saya, pihak pengurusan hway tidak menghirau maintenance lorong motor sebab motor x bayar pon tol kat mereka.


Title: Re: Kena saman JPJ guna lane kereta di highway
Post by: lipasterbang on 06 June 2012, 08:17:51 AM


lorong motor memalam selain ada kemungkinan perompak..ia juga ada hantu.. ;peluh;;


Title: Re: Kena saman JPJ guna lane kereta di highway
Post by: rafine on 06 June 2012, 08:32:38 AM


hantu ada dimana2, termasuklah atas hendle motor ;fainted;


Title: Re: Kena saman JPJ guna lane kereta di highway
Post by: lipasterbang on 06 June 2012, 08:39:07 AM


memang lar ada memana rafine..tapi yg atas hendel motor tu tak kacau org. Dlm toilet saya nie pon ada hantu, bila nampak tak cemas sgt sebab bleh lari.

bahaya kat lane motor sb ianya membuat org terkejut dan hilang kawalan motor termasuk dlm semak. Lagi satu..bila dah masuk dlm semak pun bahaya juga sb mungkin ada lipan, spider dan juga ular..eeeee takutlah 


Title: Re: Kena saman JPJ guna lane kereta di highway
Post by: shakir88 on 06 June 2012, 10:12:44 AM


betol gak ckp mdjef tu kalau xbiase mmg terlepas simpang lorong motor tu. sy ari2 gune jln tu dr shah alam ke subang airport...baru2 ni jer diorang simenkan jln kecil sblm tol xtau sbb ape. mmg ari2 xder niat nk ikut jln kereta. JEM teruk ARI2....xtau mane silap jln tu xpernah x jem. mungkin cuti sekolah reda sket huhu....pernah lg sket nk terkena saman kt tol bentong mase pkai virago dulu. high speed terlepas lorong motor. dan2 tu ade polis. kene tahan dan disoal siasat   ;peluh;; . last2 kene side mirror. rm70 gak laa. kalau gune lorong kereta ingat2 kene dlm RM200 gitu kot xsilap...


Title: Re: Kena saman JPJ guna lane kereta di highway
Post by: did on 06 June 2012, 11:26:38 AM


bila dah masuk dlm semak pun bahaya juga sb mungkin ada lipan, spider dan juga ular..eeeee takutlah  

Best Tuh! Boleh bawak bag tuk tangkap menatang tuh semua!  ;2thumbs; ;cayalu;


Title: Re: Kena saman JPJ guna lane kereta di highway
Post by: badhh on 06 June 2012, 01:19:37 PM


i memang setuju ikut lane motor kalau lane moto selamat digunakan. Ni pengalaman i masa ride ke rawang dari shah alam ikut guthrie hway lorong motor dengan kelajuan standard 100-110kmh. Permukaan jalan yg tak rata tu seolah olah jadi motor i melambung macam naik kuda dan nyaris2 hilang kawalan. Kalau motor kita dah cecah 200kg berat dan melalui jalan yg x rata/beralun, inilah kesannye. Kalau kita terbabas kat lorong motor, silap2 motor kita kena hijack org lain sebab lorong motor sana mmg x ramai yg guna pun. Pada pendapat saya, pihak pengurusan hway tidak menghirau maintenance lorong motor sebab motor x bayar pon tol kat mereka.

Satu lagi lorong moto ni nak masuk terowong biasanya menurun bukit dan selekoh tajam gila....silap2 cornering langgar dinding terowong.


Title: Re: Kena saman JPJ guna lane kereta di highway
Post by: dad on 06 June 2012, 02:45:51 PM


rasanya kalau kes melibatkan jpj ni kita boleh rujuk pada SPAD. mesti ada satu tempat yg kita boleh rujuk sesuatu kes jpj ni. dia org ni pun manusia gak dan boleh melakukan kesilapan juga....  ;help


Title: Re: Kena saman JPJ guna lane kereta di highway
Post by: Mdjef on 06 June 2012, 04:16:55 PM


Ni untuk soalan shakir..saman tu tak tinggi, cuma rm70 je..tapi yg pedih tu i dah dikena 5 point kejora, klu sampai 20 point tu, bye2 la lesen B full i.

I selalu jugak pakai lorong kereta tol bt 3 ni dan tak pernah ditahan jpj ataupon polis walaupon ada road block. Ada sekali siap trafik polis lambai2 tangan kat i mcm jumpa member je. So, memang x konsistant la undang2 ni n komfius sgt2..


Title: Re: Kena saman JPJ guna lane kereta di highway
Post by: no1knows on 07 June 2012, 02:24:59 AM


rasa macam dah lama sgt tak lalu jalan moto.. ;D ;D


Title: Re: Kena saman JPJ guna lane kereta di highway
Post by: iMarkyMark on 07 June 2012, 02:49:14 AM


Jom kita adakan aktiviti eru konvoi jln moto  ;gelihati;


Title: Re: Kena saman JPJ guna lane kereta di highway
Post by: Abdullah on 07 June 2012, 05:11:19 AM


Jom kita adakan aktiviti eru konvoi jln moto  ;gelihati;

nak mampuih ke?? hehe

teman pernah self-accident sekali semasa melalui lorong motor , disebuah corner tajam sebelah plaza tol ke KLIA kerana mengelak lopak air. tak bawak lajupun. seliuh jugak la buku lali & jey PJ patut kena bertanggungjawab %^%$#%^&&*&%#%^%$ . hidup PKR ERU.

I bagitahu dia bahawa JKJR dah sarankan pemilik motor 250cc ke atas harus pakai lorong kereta dan artikel keluar di paper 2-3 bulan lepas. Alasan yang diberi pegawai tu ialah saranan tu belum dijadikan undang2 lagi. Beliau kata selagi hway tu sediakan lorong motor, kita harus ikut lorong motor juga. Kebetulan minggu tu bila i baca new sunday time cbt column ada pembaca yg tanya boleh ke die bawa motor besar di lorong kereta hway Kesas dan reporter tu kata ok. I pon tulis kat reporter tu kenapa i pulak disaman sedangkan die kata ok je untuk motor besar.

Minggu berikutnya di balas soalan saya setelah die check dengan JPJ. Alasan jpj ialah kalau kita ikut lorong kereta dekat tol, ia akn ganggu sensor palang tol. I setuju dengan alasan tu tapi pihak pengurusan tol harus buat satu lencongan masuk lorong motor sebelom/selepas tol kan. I kaji balik kalau i nak masuk lorong motor untuk mengelakkan palang pondok tol tu, i harus masuk di simpang stadium shah alam yang jarak 1-2 km dari tol bt 3 tu. Kalau untuk orang yang tidak biasa dengan jalan sana, sudah pasti akan terlepas motor entry point tu dan terus ke tol plaza dan terus dijadikan mangsa saman atas undang2 yang keliru tu.
engage je official comments kepada pihak bertanggungjawab & masuk kat paper. Ramai penyokong tuan disini  ;peace


Title: Re: Kena saman JPJ guna lane kereta di highway
Post by: did on 07 June 2012, 05:06:38 PM


Kalau Start Petition and a Letter to the Editor NST, Jumpa Micheal Chong, Organise several (if not all) Kelab/Community Motosikal di Malaysia tuk buka Kes nih, Mesti diaorang dengar!

Kalau tak buat nih semua, boleh salahkan diri sendiri aje yang tak ade perubahan....


Title: Re: Kena saman JPJ guna lane kereta di highway
Post by: Mdjef on 08 June 2012, 02:04:51 AM


i pernah baca blog kalau x silap HOG pernah ketengahkan isu ni kepada pihak berkuasa. Mungkin nowan boleh tolong check apa perkembangan/pencapaian dari group HOG. ;help


Title: Re: Kena saman JPJ guna lane kereta di highway
Post by: no1knows on 08 June 2012, 08:14:57 AM


uikss..kenapa saya plak..tak yah cek laa..biasanya isu2 macam ni mmg takde kesudahan nya..  ;peace ;peace


Title: Re: Kena saman JPJ guna lane kereta di highway
Post by: did on 08 June 2012, 08:19:27 AM


Masuk paper, buat press conference lepas ride besar besaran to highlight this issue baru bergerak.


Title: Re: Kena saman JPJ guna lane kereta di highway
Post by: dad on 09 June 2012, 04:31:15 AM


pernah di siarkan berita dalam akhbar penunggang moto kena samun di lorong moto federal highway. lorong moto FH tu d kira lorong moto yg agak busy pun ada org samun, apatah lagi kalau lorong moto yg sunyi mcm guthrie, putrajaya tu. tambahan pula kalau ride sebelah malam..... mmg sunyi dan menyeramkan...  ;zombie; hiiiiiiiiiii....


Title: Re: Kena saman JPJ guna lane kereta di highway
Post by: did on 09 June 2012, 05:30:22 AM


Orang Malaysia nih mudah lupa. benda2 ni mesti dihilight selalu baru something will be done...


Title: Re: Kena saman JPJ guna lane kereta di highway
Post by: Mdjef on 09 June 2012, 05:52:41 AM


Semalam masa i on the way lone rider ke bikers cafe NOS tu ikut Guthrie hway guna lorong kereta, i sempat juga intai2 lorong motor sepanjang jalan. Memang keadaan lorong moto sunyi dan seram seperti kata dad... ;peluh;;


Title: Re: Kena saman JPJ guna lane kereta di highway
Post by: dad on 10 June 2012, 02:45:02 AM


polis /jpj kena buat rondaan kerap d lorong motosikal pada waktu malam untuk memastikan keselamatan penunggang motosikal.... ada bran ke dia org. keselamatan dia org sendiri pun belum tentu terjamin.... ;gelihati;


Title: Re: Kena saman JPJ guna lane kereta di highway
Post by: Mdjef on 10 June 2012, 04:51:59 AM


Kalau polis trafik nak ronda lorong moto, cubalah pakai honda st1300, vfr800 atau cbx750 jgn pakai kapcai je. Teringin nak tau juga feel diaorg mcm mana nak handle moto mereka. Jgn2 silap ambil corner terlanggar tembok terowong atau masuk longkang sudah  ;gelihati;


Title: Re: Kena saman JPJ guna lane kereta di highway
Post by: did on 10 June 2012, 08:25:06 AM


Sokong2! Jom Syorkan kat a Blog + Letters to the Editor + TV and radio. Make them a Challenge!

Easy Riders 

0 Response to "Pakai Helmet Dengan Visor Gelap Pun Boleh Kena Saman?"

Post a Comment